Olympiaweg 280
3078HT
ROTTERDAM
tel. 010-2916982

Vandaag mochten onze mannen hun opwachting maken tegen en bij Feyenoord op Varkenoord. Van uitslapen was zoals gewoonlijk weer geen sprake want op de standaardtijd van 8:30 mochten we al aftrappen. Gelukkig was het gewoon een paar graden onder nul zodat spelers en begeleiders het niet te comfortabel kregen. De goed verwarmde kleedkamer (energiecontract loopt hier blijkbaar nog een tijdje) was wel een fijne opsteker. Paulo miste helaas de warming up omdat vader Frank een paar verkeerde afslagen had genomen (of misschien toch uitgeslapen?) maar verscheen uiteindelijk voor aanvang toch langs de lijn, klaar om er tegenaan te gaan.

De jongens beleven tot nu toe een wat kwakkelend seizoen in de hoofdklasse en verliezen vaak onnodig door ongeconcentreerd en slordig spel. Een paar weken geleden nog stond het na een prima eerste helft bij rust 3-3 tegen en bij Excelsior. Aan het eind noteerde het scoreboard echter een stand van 14-7 in het voordeel van de thuisploeg.

Het doel voor vandaag was dus vooral geconcentreerd te blijven en veel inzet te tonen, zonder dat er hoge verwachtingen waren over het eindresultaat. Na de aftrap begonnen we gelijk voortvarend en binnen 4 minuten kwamen we op voorsprong via een mooie goal van Mirac op aangeven van Tommy. Vervolgens vloog Feyenoord vol op het gas en scoorde binnen 2 minuten 3 maal waardoor het leek als we onder de voet zouden worden gelopen. Niets was echter minder waar: onze jongens richtten zich op en gingen fel de strijd aan. Er werden harde duels uitgevochten en al snel kwamen we via goals van Felix en Paulo langszij.

Feyenoord hanteerde een strategie waarbij de keeper eigenlijk als extra veldspeler fungeerde. Ver van de eigen goal deed deze volop mee aan de opbouw. In het begin van de wedstrijd dribbelde de keeper zelfs vanaf zijn eigen doellijn ver de middellijn over en scoorde, omdat onze jongens volstrekt niet voorbereid waren op deze tactiek. Op het WK worden keepers weggestuurd vanwege teveel meevoetballen, maar hier was het duidelijk in het voordeel van de thuisploeg, die hiermee een veldoverwicht creëerde omdat ze simpelweg altijd een extra afspeelmogelijkheid hadden. Helaas konden we bij balverovering te weinig profiteren van de keeper die vaak ver van zijn goal stond en kregen we de bal er niet in. Aan onze kant hield keeper Sweder prima overzicht en liet zich niet onbetuigd met vele goede reddingen en prima opbouw. Uiteindelijk gingen we rusten bij een stand van 6-5 voor de thuisploeg.

Belangrijkste boodschap van de coaches Dave en Peter in de rust was om de concentratie vast te houden, goed te blijven passen en de inzet op hetzelfde hoge niveau te houden als in de eerste helft. Daarnaast was de opdracht een dribbelende keeper zo snel mogelijk de voet dwars te zetten. Door de hoge energieprijzen was de limonade in de pauze blijkbaar geschrapt maar met deze temperaturen werd er ook niet heel veel vocht verloren, hoewel iedereen een goed rood hoofd had.

De tweede helft vertoonde hetzelfde beeld als de eerste: prima inzet van alle spelers zorgde ervoor dat we in het kielzog van Feyenoord bleven. Ruben, die de afgelopen weken een rots in de branding is als rechtsback hield prima zijn man, voorkwam vele schietkansen en veroverde vele ballen. Samen met Felix op links die ook solide als altijd stond te verdedigen en met zijn onnavolgbare schijnbewegingen menig tegenstander op het verkeerde been zet hielden zij de defensie prima overeind. Tommy maakte vele meters op het middenveld en zorgde met individuele acties voor prima aansluiting naar onze aanvallers Luca en Paulo, die uitermate goed op schot waren en uiteindelijk tekenden voor respectievelijk 4 en 5 treffers. Het trucje van de meevoetballende keeper werd in deze helft prima geneutraliseerd en de bal werd vaak op de keeper veroverd, waarna regelmatig kon worden gescoord.

Zo scoorde Luca in de 47e minuut zijn 2e doelpunt waardoor de stand op 9-8 kwam en, met de finish in het zicht en gelet op de verhoudingen, een gelijkspel zeker tot de mogelijkheden behoorde. Helaas scoorde Feyenoord met een fraai, hoog geplaatst afstandsschot bijna onmiddellijk tegen, waarbij keeper Mirac – die in de tweede helft uitblonk met zijn mooie reddingen – volledig vrijuit ging: 10-8. Met nog 3 minuten te spelen een bijna onoverbrugbare achterstand.

Onder luide aanmoedigingen van onze fanatieke supportersschare die inmiddels in de hekken hing deden onze jongens er echter gewoon nog een schepje bovenop en vlogen er vol in. In de laatste minuut scoorde Luca zijn 3e : 10-9. Vanaf de daaropvolgende aftrap werd de bal meteen veroverd en scoorde Paulo zijn 5e doelpunt: 10-10. Op dat moment hing een sensatie in de lucht en kregen de jongens dat extra beetje energie wat ze nodig hadden. Felix veroverde met een goede sliding – waarbij hij helaas geblesseerd raakte – ver op eigen helft de bal en in de onnavolgbare aanval die daarna ontstond scoorde Luca op aangeven van Tommy in de allerlaatste seconde: eindsignaal, 10-11!

De jongens ontploften haast van blijdschap en vierden deze fantastische overwinning met het uitzinnige publiek!

Op weg terug naar de kleedkamer werd coach Dave – die zich bij de blessure van zoon Felix gelijk over hem had ontfermd en in de consternatie het hele doelpunt had gemist – ook nog even bijgepraat over het feit dat we de wedstrijd hadden gewonnen en niet, zoals hij tot dat moment dacht, gelijkgespeeld hadden.

Al met al een fantastische wedstrijd. Volgende week thuis tegen Feyenoord JO10-1. Als de jongens dan weer zo spelen moet dat goed komen.