89'

18 augustus 2018 14:30

Patric Bendenia

Debutanten belangrijk in prestige strijd.

Na de geslaagde "scoutings"-reizen begon voor Willem van Dommelen de start van het nieuwe seizoen. Hij initieerde een eerste training en net als vorig jaar een oefenwedstrijd tegen Het Zevende (toen nog Het Achtste). Het team dat eigenlijk zou gaan stoppen - zelfs een afscheidsspeech, verslag en -weekend kreeg -, maar het weekend werd het begin van een doorstart. Liefst 7 nieuwe spelers werden binnengehaald en daarvan maakten er 4 hun debuut in de eerste vriendschappelijke wedstrijd. Voor de gelegenheid speelde het team, dat totaal 13 spelers telde, in de witte Dit is Voetbal! shirts tegen de clubgenoten. Het Zevende had wat personele problemen, maar kon met aanvulling toch nog een alleraardigst team op de been brengen. En had in hun stamcafé en sponsor Het Halve Maatje al reikhalzend en positief uitgekeken naar de seizoensstart, mede gezien de 3-2 van vorig seizoen. Uiteraard had coach Wilko Poulie al gewaarschuwd voor het nieuwe elan bij Het Achtste.

De trainingspartij tegen Het Zesde had maandag ondanks de 3-2 nederlaag goede indrukken achtergelaten bij de coach, waardoor met nagenoeg dezelfde opstelling gestart werd tijdens de oefenpot tegen Het Zevende. De meest verrassende vanuit algemeen oogpunt was de laatste man positie voor Vos Wijnen. Ondanks de wellicht wat onwennige plek manifesteerde Vos zich aldaar erg goed en zorgde voor rust en duidelijkheid. De start van de wedstrijd met 3 debutanten in de basis ging tegen Het Zevende gelijk op. Natuurlijk was het even wennen met nieuwe spelers en positiewisselingen over de as van het veld. Al vrij snel pakte het team de organisatie op en werd vooral aanvallend veel ruimte gecreëerd. Halverwege de eerste helft was het Stijn van Rooijen, die uiteraard één van de voorstopper posities op zich had genomen en de pass gaf aan Bob de Jager. Bob wist de vrije ruimte in te duiken, op het juiste moment naar binnen te komen op snelheid en af te ronden (1-0).

De verkregen voorsprong werd met man en macht verdedigd na enkele wissels aan beide kanten. In deze fase was Het Zevende ietsje sterker, maar de defensie stond goed en ook de debutanten Joost-Jan Pannebakker en Guy Simonis wisten zich goed staande te houden. Rechtsback Thijs Nivard, met al een jaartje ervaring in de benen, wist de rechterflank te bestrijken als volleerde vleugelverdediger. Vlak voor rust bereikte een assist van Bob in de zestienmeter middenvelder en tevens debutant Nur Kansouh. Hij bracht de bal op de elf meter alwaar de bal via de scrimmage voor de voeten kwam van Jurriaan Bos, ook al een debutant. Jurriaan verdubbelde de score met een geplaatst schot (2-0). Halverwege keerde Het Achtste tevreden terug in de kleedkamer, waar slechts enkele puntjes werden besproken ter verbetering.

In de tweede helft wisten we dat we opnieuw veel ruimte zouden krijgen, maar we kregen nog meer dan verwacht omdat de tegenstander wat aanvallender was gaan spelen en bovendien van doelman had gewisseld. Aan beide kanten kwamen er daardoor meer kansen en werd het een doelpuntrijke tweede helft. Na rust was het eerst Nur die voor het doel Bob vond. Hij had weer de gaten in de defensie van de tegenstander gevonden en kon vogelvrij inschieten (3-0). Even later moest Timber Johnson opnieuw vervangen worden vanwege een blessure en nog iets later viel er de enige keer een klein gaatje in onze defensie, waar de tegenstander meteen optimaal van profiteerde (3-1). Een paar minuten later kwam Tim Bieshaar op snelheid gevaarlijk door de defensie van de tegenstander. Zijn assist kwam net niet bij Bob, maar de tegenstander kreeg de bal niet weg. Jurriaan onderschepte de bal, hoorde en zag dat de doelman uit positie was en schoot in een bijna leeg doel zijn tweede treffer tegen de touwen (4-1).

Tien minuten voor het laatste fluitsignaal bleef het spel zich heen en weer bewegen. En volgden er aan beide kanten gevaarlijke momenten voor het doel. Het Zevende kreeg een zeer makkelijk gegeven strafschop na vermeend hands van Guy. Jammer genoeg geen VAR langs onze velden. Doelman Houyu Shih zat er dichtbij maar kon de treffer niet voorkomen (4-2). Een paar minuten later, nadat we zelf een grote kans gemist hadden, wist Het Zevende vanuit een hoekschop zelfs de aansluitingstreffer te maken (4-3). De doelpunten bleven elkaar nu in hoog tempo opvolgen, terwijl de meeste spelers conditioneel aan het einde van hun latijn waren. Nur was na een korte rustpauze weer ingevallen en bracht de bal vanaf links voor op Wolf Kaan. Hij nam de bal vanuit de lucht in één keer op de slof en zette met een volley de marge weer op twee (5-3). Het slotakkoord kwam in de extra tijd van aanvoerder Willem. Opnieuw was het Nur die de assist gaf en de bal diep meegaf. Willem bepaalde de eindstand op 6-3!

Hiermee kon Het Achtste tevreden terugkijken op de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Waarna de 'derde helft' traditie ook weer werd voortgezet en de tap in het clubhuis tot in de late uurtjes weer overuren draaide. Op 1 september start voor Het Achtste het seizoen officieel met een bekerwedstrijd tegen S.D.V. 7 op eigen veld om 16.45 uur.