17 november 2018 14:30

KNVB

Door Hijman ten Kaate

Neptunus-Schiebroek heeft het eerste prijsje van het seizoen te pakken door de periodetitel ongeslagen op te eisen. Gemakkelijk ging het niet tegen een stug en af en toe fysiek spelend Spirit.

De ploeg uit Ouderkerk aan de IJssel speelt compact teruggetrokken en loert op fouten of balverlies van de tegenstander om dan in een snelle omschakeling toe te slaan. Tot aan het doelpunt rond de 25ste minuut hadden de Rotterdammers daar moeite mee. Te veel werd het centrum opgezocht en werd er zeer onnauwkeurig samengespeeld. Zo kon Julian Rook al in de beginfase op doel schieten en moest Stefan van Diest na ruim een kwartier middels een hoekschop een tegentreffer zien te voorkomen. Even later moest Angelo Spanjaart zich voor de voeten van een aanvaller gooien na een te korte terugspeelbal van Nicky Erkelens. Toch was het de thuisclub die halverwege de eerste helft op voorsprong kwam. Een afgeslagen hoekschop werd door Sander Duin opnieuw binnen gebracht en Leroy van Bueren verlengde deze inzet met een hakballetje. Geen speler van Spirit had dit verwacht 1 – 0. De ban was gebroken en kwamen de oude combinaties weer terug, want even later pakte doelman Bastiaan Haasnoot een schot van Paul Hoekstra en moest hij ook een knal van Sander Duin weg boksen. Net voor het half uur lifte Leroy van Bueren de bal over de doelman en de lat. Tien minuten voor rust gaf Chahine Lobiyed een goede voorzet, die door Mike Janssen bij de eerste paal werd gekopt, maar de sluitpost kon met zijn benen redding brengen. Aan de andere kant ging Julian Rook goed door en zijn trekbal werd door aanvoerder Eric Jansen tegen de onderkant van de lat geschoten. Daarmee kwam de thuisclub goed weg. De Rotterdammers gingen dan ook redelijk tevreden de rust in.

In de tweede helft kwam Spirit goed uit de kleedkamer. Eerst was het in de Rotterdamse verdediging met veel kunst en vliegwerk alle hens aan dek en even later moest Angelo Spanjaart gestrekt naar de hoek om een schot van Eric Jansen onschadelijk te maken. Toch bouwde  Neptunus-Schiebroek in de 50e minuut de voorsprong uit. Op een goede pass van Paul Hoekstra maakte Mike Janssen knap 2 – 0.

Spirit kwam vrij snel weer terug. Een afgeslagen voorzet kwam voor de voeten van Virgil Munsel, die direct uithaalde 2 – 1. Even later moest Sander Duin een bal van de lijn afhalen. Na een uur kopte Mike Janssen een voorzet van Paul Hoekstra rakelings langs de paal en werd Stefan van Diest onreglementair van de bal gezet, maar een strafschop zat er niet in. Direct erna kwam Neptunus-Schiebroek gemakkelijk aan een doelpunt. Bastiaan Haasnoot en Lars van de Wijgaard botsten na een misverstand met de hoofden tegen elkaar. Spits Leroy van Bueren wist daarvan te profiteren en kon eenvoudig de bal het lege doel inlopen 3 – 1. Even later was Spirit weer dicht bij een aansluitingstreffer. Toch hield de thuisclub de gasten in de wedstrijd, want de ontstane ruimte en daarmee de grote kansen werden niet doeltreffend afgerond. Twintig minuten voor tijd werd Fabyan Hertstein gelanceerd, maar hij schoot in twee instanties tegen de doelman op. Enkele minuten zette Elroy Wijngaarde op rechts de turbo aan. Zijn voorzet ging door Leroy van Bueren via een verdediger hoekschop. En korte erna zeilde een schot van Mike Janssen rakelings langs de kruising. Vijf minuten voor tijd brak Julian Rook door het centrum en alleen voor doelman Angelo Spanjaart maakte hij 3 – 2. Het werden nog spannende laatste minuten, maar ook in de blessuretijd verzuimden de Rotterdammers de deur op slot te gooien. Het bleef met de alles of niets ballen van de tegenstander tot het laatste fluitsignaal spannend. Daarna kwam de ontlading en was niet alleen de nieuwe winst, maar ook de periode een feit.

Scheidsrechter Noordhoek floot een goede wedstrijd en kon de kaarten op zak houden.

Opstelling Neptunus-Schiebroek: Angelo Spanjaart, Nicky Erkelens, Machiel Lourens, Sander Duin, Massaro Latuheru, Stefan van Diest, Paul Hoekstra, Daniël van Delft (71e min. Elroy Wijngaarde), Chahine Lobiyed (69e min. Fabyan Hertstein), Leroy van Bueren, Mike Janssen (78e min. Volkan Unlu)