Carlo Pikeur

2e klasse D

13 oktober 2018 14:30

“Koploper Neptunus-Schiebroek deelt de punten met Alexandria’66” - door Ruben van Diest

“Het zou wel eens lekker zijn om het laatste half uur van een wedstrijd relaxed achterover zittend op de bank te kunnen zitten.” Het waren de woorden van trainer Raymond Kraaijbeek na de in winst afgesloten wedstrijd tegen Sparta. Het aanvallende voetbal van zijn ploeg is aantrekkelijk om naar te kijken en er wordt voor en mét elkaar geknokt voor een resultaat. Het omzetten van de vele kansen naar voltreffers bleek in de eerste drie competitiewedstrijden echter een lastige opgaaf.  In de stand op de ranglijst was dat vooralsnog niet terug te zien. Drie keer gespeeld. Drie keer de volle winst.

De thuiswedstrijd tegen stadsgenoot Alexandria ’66 werd afgewerkt onder een zonnetje dat flink zijn best deed. De temperatuur werd richting de 26 graden geduwd. Langs het veld een heerlijkheid. In het veld zorgde het voor een extra moeilijkheidsgraad en werd er aanspraak gemaakt op de conditie.

Neptunus-Schiebroek startte te traag in de wedstrijd. De pit van de afgelopen wedstrijden ontbrak. De opbouw was stroperig en de linie voorin werd nauwelijks bereikt. Alexandria ’66, de ploeg van assistent-coach Jerrol Neral, zakte bij balbezit tegenstander graag terug op eigen helft waardoor de ruimtes voor Neptunus-Schiebroek klein werden. Te klein. Neptunus-Schiebroek wist niet de snelheid in de wedstrijd te krijgen die nodig was om tussen de linies van Alexandria ’66 te geraken. Snelheid waarover Alexandria ’66 met Shamar Berggraaf en Juran O’Bien in de voorhoede wél beschikte.

Het was vooral aan de uitstekende Neptunus-Schiebroek doelman Angelo Spanjaart te danken dat Alexandria ’66 niet de voorsprong in de wedstrijd nam. Als de grote kansen door Alexandria ’66 waren omgezet in doelpunten, zou het scorebord er in de eerste 45 minuten totaal anders hebben uitgezien.

Wie dacht dat deze kansen de boel bij Neptunus-Schiebroek had wakker geschud, kwam bedrogen uit. Keeper Angelo Spanjaart wist in eerste instantie te voorkomen dat een inzet van Shamar Berggraaf direct tegen het net zou eindigen. Deze ingreep zorgde er echter niet voor dat Alexandria ’66 op de al lang in de lucht hangende 0-1 kwam. Het optreden van de thuisclub bleef flets, zouteloos en plichtmatig. Het mocht van geluk spreken dat de gasten uit de Oosterflank niet zorgvuldig omsprongen met de kansen en dat doelverdediger Angelo Spanjaart in de één tegen één situaties bijna altijd als winnaar weer opstaat.

Vanaf de bank werd ingegrepen. De niet fit ogende aanvaller Faybian Herstein werd vervangen door Daniel van Delft. Er kwam meer diepgang in het spel en vlot combinerend wist Neptunus-Schiebroek kansjes maar ook zeker grote kansen te creëren. De wedstrijd kwam langzaam maar zeker in handen van Neptunus-Schiebroek. Ondertussen had de altijd zo rustig spelende verdediger Machiel Lourens zich gemeld bij zijn coach. Ook hij moest vervangen worden en Nicky Erkelens was zijn logische vervanger.  Nadat Daniel van Delft en Mike Janssen vanuit mooie posities geen verandering in de achterstand hadden weten te krijgen, was het vlak voor het rustsignaal toch eindelijk raak. Een kopbal van Stefan van Diest werd eerst nog knap gestopt door zijn leeftijdsgenoot Donny van Gelder. Op de tweede kopbal van Stefan van Diest had de 19-jarige doelman geen passend antwoord. Met een 1-1 ruststand werd de kleedkamer opgezocht.

De tweede helft begon Neptunus-Schiebroek waar het de eerste helft mee was geëindigd. Gebruik maken van de snelheid van Chahine Lobiyed en gebruik maken van het slim spelend aanspeelpunt en aanvoerder Leroy van Bueren. Diezelfde Van Bueren kreeg na 70 seconden spelen in de tweede helft de uitgelezen mogelijkheid om de wens van coach Kraaijbeek uit te laten komen. Van Bueren wist de gouden kans niet te verzilveren en dus was er van het ‘ontspannen op de bank kunnen zitten’ geen sprake. Het aantal kansen voor Neptunus-Schiebroek nam wel toe. En wat voor kansen. En weer verzuimde de ploeg zichzelf te belonen. Zo werd Daniel van Delft, na een prachtige aanval waarin Leroy van Bueren weer als schakelpunt fungeerde, als eindpunt in ‘poleposition’ gezet. Waar het Neptunus-Schiebroek publiek al rekende op de terechte beloning voor het goede spel in de tweede helft, stak keeper Donny van Gelder daar op onnavolgbare wijze een stokje voor. Een doelman in bloedvorm.

Maar dat moment van glorie kwam er uiteindelijk toch. Een fijn en haarzuivere hoekschop van smaakmaker Daniel van Delft werd door Nicky Erkelens met het hoofd gepromoveerd tot doelpunt en dus de voorsprong in de wedstrijd. Dat hij daar terecht blij mee was, liet hij zien ook. Woest en druk met zijn armen zwaaiend zocht en vond hij het contact met het tevreden publiek.

Wie dacht dat Neptunus-Schiebroek met deze magere voorsprong tevreden was, kwam bedrogen uit. Kansen waren er voldoende en Alexandria’66 leek door de hoeven te zakken. Verontrustend bleven echter de dreigende speldenprikken die door met name Alaxandria’66 aanvaller Nigel van Engel werden gegeven. De marge was voor Neptunus-Schiebroek klein en het aantal aanvallen van Alexandria’66 groeiden.  De klok kroop richting de 90 minuten, maar de onrust kroop ook in de benen van de Neptunus-Schiebroek spelers. Daarbij werd vergeten om in sommige gevallen de wedstrijdbal risicoloos richting Berkel en Rodenrijs te schieten en het voetballen even te laten voor wat het was.

Carlo Pikeur was het die slap verdedigen van Neptunus-Schiebroek afstrafte. In blessuretijd werd de gelijkmaker achter Angelo Spanjaart geschoten. Droog. Dodelijk en welgemikt in de rechter benedenhoek.  Werd de wedstrijd hierop direct beëindigd door de foutloos fluitende scheidsrechter Roozeboom? Nee, hij liet nog anderhalve minuut doorspelen. Een toetje waarin Alexandria’66 nog bijna de volle winst in de koffer kon stoppen. Het punt werd door Alexandria ’66 als overwinning gevierd. Bij Neptunus-Schiebroek stond het gezicht in de stand ‘chagrijn’.

Op basis van de tweede helft waren deze verschillende emoties bij de beide ploegen terecht. Wie de volle 90 minuten analyseert kan echter niet anders dan één conclusie trekken: een terechte puntendeling. De afgelopen weken leert dat Neptunus-Schiebroek voetballend veel in de 16 meter komt van de tegenstander en dat vele kansen worden gecreëerd. Aantrekkelijk om naar te kijken. Het aantal kansen loopt niet gelijk met het aantal doelpunten die tot nu toe zijn gescoord. Baart dat zorgen?  Dat kan, maar is zinloos. Als er geen kansen ontstaan heb je pas een probleem. Die grotere uitslagen komen vanzelf wel weer.

Door Hijman ten Kaate

In de tweede stadsderby van dit seizoen speelde de thuisclub een van zijn mindere wedstrijden in dit nog prille seizoen. Het eerste half uur waren de gasten levensgevaarlijk en had het zonder het goede keeperswerk van Angelo Spanjaart op ruime achterstand kunnen staan. Aan het einde van de eerste helft, mede door het invallen van Daniël van Delft en vooral in de tweede helft herpakte de ploeg zich en kregen zij een handvol doelrijpe kansen. In de blessuretijd kwam de tegenstander alsnog op gelijke hoogte. Gezien het verloop van de wedstrijd hadden beide ploegen wellicht op iets meer gerekend, maar was het toch een terechte uitslag. Ondanks het puntenverlies staat Neptunus-Schiebroek ongeslagen alleen aan kop.

Neptunus-Schiebroek liep door een slechte veldbezetting en veel balverlies al in de beginfase achter de feiten aan. Zo kon Shamar Berggraaf door knullig balverlies van Sander Duin alleen op de doelman afgaan. Zijn stift belandde op de lat. Een minuut later pakte Donny van Gelder een niet erg moeilijk schuiver van Paul Hoekstra. Na ruim een kwartier schoot David Widarto rakelings voorlangs. In de 24e minuut hield Angelo Spanjaart zijn ploeg weer op de been. Nu was het Jurano O’Brien die alleen op hem afkwam. In de 29e minuut moest hij uiteindelijk capituleren. Weer was het Shamar Berggraaf die snel weg was. De doelman raakte de bal nog met zijn rechterhand. De bal vloog richting de doellijn, waar Elroy Wijngaarde nog in een uiterste poging wilde redden, maar hij schoot de bal via de paal in eigen doel 0 – 1. Een meer dan terechte voorsprong voor de bezoekers. Na een half uur werd Faybian Hertstein gewisseld voor Daniël van Delft, dat was voor de gastheren de ommekeer in de wedstrijd. Het system werd aangepast en Neptunus-Schiebroek creëerde zelfs kansen. De grootste kans was in blessuretijd voor Daniël van Delft, die door Leroy van Bueren alleen voor de doelman werd gezet. Hij vond de doelman op zijn weg. Uit de tweede hoekschop kwam toch de gelijkmaker. Stefan van Diest kon met twee kopballen uiteindelijk het net vinden 1 – 1. Gezien het spelbeeld een zeer gelukkige ruststand voor de thuisclub.

In de tweede helft een herboren Neptunus-Schiebroek wat betreft het creëren van kansen. Direct na rust verscheen Leroy van Bueren alleen voor de doelman, maar hij wist de lange hoek niet te vinden. In de 51e minuut kwam Leroy van Bueren onverwachts weer in scoringspositie, maar kon hij de bal te weinig vaart meegeven. Twee minuten later ging een schot van Daniël van Delft rakelings over. In de 57e minuut kreeg Mike Janssen de bal op rechts. Hij kneep naar binnen, maar schoot hard en recht op de doelman. Na ruim een uur pakte de goed op dreef zijnde Alexandria doelman een voorzet goed uit de lucht. In de 67e minuut schoot Stefan van Diest een voorzet van Daniël van Delft van dichtbij over de lat. In de 70e minuut moest Angelo Spanjaart heel ver zijn doel uitkomen om Abdel Amghar van scoren af te houden. Nog geen minuut later werd Daniël van Delft door Chahine Lobiyed vrij het doel gezet, maar ook hij vond doelman Donny van Gelder op zijn pad. Een kwartier voor tijd was daar dan toch de beloning. Verdediger Nicky Erkelens was met een hoekschop mee naar voren geslopen en kopte de bal via de handen van de doelman binnen 2 – 1. De thuisploeg kreeg veel ruimte van een drukkende tegenstander, maar in de 87e minuut vergat Mike Janssen de wedstrijd op slot te gooien. De voorzet op maat van Chahine Lobiyed schoot hij bij de tweede paal hard en hoog over. In de blessuretijd werd de bal door Neptunus-Schiebroek slecht weggewerkt en kon in de middencirkel worden opgepikt. Shamar Berggraaf snelde naar voren en achter hem langs verscheen Carlo Pikeur die onhoudbaar in de benedenhoek de gelijkmaker binnenschoot 2 – 2.

Scheidsrechter W. Roozeboom floot een rustige en goede wedstrijd. Hij gaf geel aan Mike Janssen (Neptunus-Schiebroek), Shamar Berggraaf en Nigel van Engel (Alexandria’ 66).

Opstelling Neptunus-Schiebroek: Angelo Spanjaart, Elroy Wijngaarde, Machiel Lourens (40e min. Nicky Erkelens), Sander Duin, Massaro Latuheru, Stefan van Diest, Paul Hoekstra (76e min. Volkan Unlu), Faybian Hertstein (32e min. Daniël van Delft), Chahine Lobiyed, Leroy van Bueren, Mike Janssen

Niet in actie kwamen: Roland van Deelen en Ryan Lol