Onbekend

7 maart 2020

Hoofdklasse B Promotie poule

Neptunus - Schiebroek J17-1 – IJVV de Zwervers J17-1 5-1

Een schraal zonnetje en lange schaduwen kleuren het afgetrapte kunstgrasveld van Neptunus Schiebroek licht en donker. Na voetballoze weken waarin de voorjaarsvakantie werd gevierd kon er eindelijk weer gebald worden. Bas en Philippe konden gelukkig over een volledig fitte selectie beschikken. Na de eerste reeks wedstrijden waarin veel punten werden gemorst moest er nu eindelijk weer eens gewonnen worden om mee te kunnen doen in de promotiepoule van de hoofdklasse.

De Zwervers uit IJsselmonde stonden enkele plaatsen boven ons, maar bij winst zouden wij ze op de ranglijst passeren. Er stond dus voldoende op het spel. De coach besloot om met de volgende elf spelers te beginnen: Cas (Hoera, weer blessurevrij) in het doel, Mees, Laurens, Kanyé en Luca in de verdediging. Het viermansmiddenveld werd gevormd door Nikolaj, Dennie, Cerrano en Simon en de twee aanvallers Bram en Mariano moesten voor de doelpunten zorgen.

De Zwervers waren niet van plan direct uit hun schulp te kruipen. Behoedzaam speelden zij de bal rond waarbij Neptunus Schiebroek zich niet uit de tent liet lokken. De bezoekers hadden meer balbezit maar deden hier de eerste tien minuten van de wedstrijd erg weinig mee. In de 12e minuut weet Bram een bal te onderscheppen. Voordat hij echter kan aanleggen op het doel wordt hij vastgehouden en onderuit getrokken. De pover leidende scheidsrechter trok direct terecht geel en legt de bal op een meter of twintig van het doel. Ideaal voor een linkspoot. En laat die nu bij ons rondlopen. Een kolfje naar de hand van Dennie die de bal onhoudbaar links langs de keeper plaatst. Binnen het kwartier staat de JO-17 op voorsprong! 1-0

Het lijkt erop dat de Zwervers het besef krijgen dat ze aan de bak moeten. Er wordt fanatiek gecoached en de jongens gaan vol de strijd aan. Echter dat is buiten de effectiviteit van NS gerekend want niet veel later breekt Mariano door op links. Hij bediend Bram op maat die vanaf een meter of 5 voor het doel droog afrond. Ik vermoed, dat op basis van onze lage stand op de ranglijst, de Zwervers NS grondig heeft onderschat want ik zie de eerste wisselspelers al gaan warmlopen.

In de 24e minuut maakte Zwervers dan toch uit hun eerste echte kans een doelpunt. Helaas voor hen wordt het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Marcel hanteert de vlag en de scheidsrechter neemt het signaal terecht over. Toch gebeurt er iets bij de Zwervers. Ze weten de weg en komen enkele keren dichter bij het NS doel. Een gevaarlijk schot gaat net voorlangs en een ander belandt in het zijnet. NS blijft echter in de break levensgevaarlijk. Een schotje van Bram gaat nog voorlangs. Daarna benut Mariano weer de ruimte op links. Het lijkt wel een kopie van het tweede doelpunt als Bram de 3-0 aantekent! Niet lang erna fluit de scheidsrechter ten teken van het begin van de rust.

De Zwervers hebben een prima ploeg en ik ben er nog niet helemaal gerust op dat de punten al binnen zijn. Dat blijkt terecht want de Zwervers komen gemotiveerd uit de kleedkamer. Volgens een kenner van het team gaat het nu gebeuren… Het lijkt erop dat hij gelijk krijgt want binnen zeven minuten maken de IJsselmondenaren de 3-1. Er is eerst een vrije trap die net over gaat, daarna moet Cas gestrekt om een bal weg te duiken en vervolgens is er de corner waaruit een compleet vrijstaande aanvaller van de Zwervers kan scoren. De sterke fase wordt daarmee terecht bekroond met een doelpunt.

Jenayro wordt gewisseld voor Simon. De gasten blijven drukken en ruiken bloed. Enkele corners en een lobje dat net naast het doel van Cas terecht komt zijn de belangrijkste wapenfeiten. Na ongeveer 20 minuten weet NS goed onder de druk uit te voetballen en weer wat mogelijkheden te creëren. Sam is inmiddels in het veld gekomen voor Cerrano. Er wordt weer goed gecombineerd. En er ontstaan meer ruimtes waarin in de 24e minuut Bram goed een bal weet te verwerken. Hij kan op rechts doorzetten en trekt op maat voor naar Mariano die zijn eerste doelpunt kan aantekenen. Met nog een kwartier te gaan lijkt dit de doodsteek voor de gasten. Joshua komt in het veld voor de moegestreden Dennie. Na nog een uitstekende redding van Cas, die een van richting veranderende bal keert, geloven De Zwervers het wel en laten ze de koppies hangen. Schoten van Jenayro en Sam belanden nog buiten het doel maar de mooiste aanval hebben de jongens tot op het laatste bewaard. Sam speelt in op Mariano en hij geeft een prachtige steekpass op maat naar Jenayro die koelbloedig afmaakt.

De vele ouders en grootouders en belangstellenden hebben genoten van 5 prima doelpunten en een goede pot voetbal. Deze overwinning zorgt ervoor dat Neptunus Schiebroek 4 plaatsen winst boekt op de ranglijst en nu een goede middenmoter is. Volgende week kan hier een vervolg aan gegeven worden als ze spelen tegen Excelsior Maassluis, die momenteel onderaan staan. Hopelijk maken ze niet dezelfde fout als de Zwervers deden door de tegenstander te onderschatten.