JO17-1 start in de 1e klasse met 3-5 verlies

5 - 3

Neptunus-Schiebroek JO17-1

Groep 7 20

1 september 2018 12:20

Jong JO17-1 start in de 1e klasse met 3-5 verlies, uit tegen Excelsior 20, en er zat meer in !

Vandaag was de eerste krachtproef van Neptunus-Schiebroek JO17-1 (B1 dus), in de 1e klasse van onder de 17! Ook dit jaar gaat de bekercompetitie de uiteindelijke selectie en indeling in de competitie voorbereiden, wat het hoofddoel is van de eerste 3 wedstrijden.

En dat is maar goed ook, want de schoolvakantie is in Midden Nederland nog maar net afgelopen, dus de voorbereidingstijd was kort; hoewel Bas en Philippe weken geleden zijn begonnen met de training met de beschikbare spelers (50 %). Bijgevolg werd 16Hoven in de oefenpot van vorige week van de mat gespeeld. Maar, nu ging het voor het eerst om het echie.

De grotendeels eerste jaars spelers, coaches, uitgebreide supportersschare, iedereen had er zin in, bij een fantastisch nazomerweer en het mooie kunstgras van Excelsior 20 te Schiedam; ook de scheids had er zin in, maar dan op een andere manier; die speelde zijn eigen feestje, geholpen door een gelijkwaardige grenspost. (wat hebben wij toch eerlijke grens- en scheidsrechters !). Oh ja, vandaag 2 fotografen (bedankt!); dus met voor het verslag weer een moeilijke keuze uit de geweldige beelden.

De selectie voor de wedstrijd:

Cas en Caleb, CasperP, Bram, Nahom, Mees, Kiet, Adil, Nicolai, Sam, SebasK, Jenayro, SebasH, Mariano, KasperV (onderstreept = beginopstelling).

Een korte uitleg van de belangrijkste regels voor de spelers:

B1 speelt dit jaar op A-niveau, met KNVB regels, zoals we die van de TV kennen: Na uitwisselen mag de speler niet meer terug (wel 5 wissels), gele kaart is waarschuwing en boete, tweemaal is eruit etc.

Hiernaast hebben de spelers van de coaches gedragsregels gekregen, waarin onder andere de relatie staat tussen trainingsopkomst en wedstrijduren. Maar nu, er werd dus gebald!

1e Helft

De hobbits tegen de reuzen, oftewel, wie niet sterk is moet snel zijn (dat slimme viel nog tegen). Maar ook het snelle pakte in de eerste helft niet goed uit. De paar 2e jaars konden de fysieke achterstand met de tegenstander niet helemaal goedmaken.

Oké, snel balverlies en dan snel achter de tegenstander aanrennen. Maar dat was niet de bedoeling. Eigenlijk legden we Excelsior 20 de eerste helft geen strobreed in de weg (en stro is er na deze hete zomer toch genoeg, zou je zeggen). Zij konden gemakkelijk naar voren stormen, combineren, steeds sneller bij de bal zijn, acties maken. Onze handelingssnelheid stak daarbij af alsof het slow motion was. Weinig hoogtepunten aan onze kant, in de eerste helft.

In de 3e minuut verloren we de bal op het middenveld (daar mag het dus zeker niet), mede doordat er niet werd gecoacht (“hé, in je rug’,  of zo…). En onze verdediging was nog met een les in Happinez bezig: 0 – 1.

Was dit een wake-up call?

Als antwoord trapte onze keeper slecht uit. Gelukkig corrigeerde hij dit zelf met een van zijn uitstekende reddingen.

Onze rechtsvoor SebasH blokkeerde een bal in de  aanval, waarop de bal bijna het Schiedamse doel in caramboleerde. (qua doelkansen was dit een van de weinige hoogtepunten). En, het werd niet beter: het middenveld was voor onze middenvelders niet te belopen door de grote afstanden, passes waren onzorgvuldig, de aannames ook en de tegenstander liet keer op keer zien, hoe dit wel moest en wist daarbij keer op keer overtal te creëren. Zo kon in de 10e minuut Excelsior 20 weer eens zo doorlopen: 0 – 2.

Tussendoor werd Sam binnen de 16 gevloerd; alleen de scheids zag dit (natuurlijk) anders (erbuiten).

Onze B1 rugbyer van vorig jaar werd dus node gemist, onze bikkel (Mels). In de 17e minuut konden onze lichtgewichten alleen maar toekijken naar: 0 – 3.

We  moesten wachten tot de 19e minuut op het eerste echte Rotterdamse hoogtepunt. Nico zette voor op Sam, die net naast kopte. Direct erna kwam er helaas een einde aan de inzet van KasperV, die met een hamstring blessure moest gewisseld worden door Mariano. Even later wist SebasK vanaf achterin direct voorin SebasH te bereiken; deze gaf de bal voor het doel… en, niks en…; en nog meer kansen gingen om zeep.

23e minuut, ineens een harde bal over Cas heen onderkant lat, in het doel: 0 – 4

Hun nr’s 6 en 10 bleven door onze linies stormen, maar onze verdediging kon de aanvallen nu verder opvangen.

En toen, eindelijk, in de 38e minuut: SebasK op Jenayro op Mariano, die vanaf 8 meter de bal binnen kon schieten en dit gelukkig ook deed; net voor rust: 1 – 4 .

Rust (even hard nodig)

Philippe: de veldbezetting moest allemaal compacter gaan worden en dan beter de snelheid voorin benutten. Reguliere wissels: Caleb voor Cas, Nahom voor Nico en na 5 minuten Kiet voor KasperP. Adil schoof hiermee door naar het middenveld.

2e helft

Gelukkig kregen wij nu een gelijk opgaand spel te zien. En weer zagen we een ‘scheids-moment’. We waren sprakeloos (‘kadootje…’). Niemand zag een overtreding, behalve het oranje mannetje (hij kende tenslotte de regels; Mariano later in de 17e minuut ook, en kreeg dan ook direct de gele kaart, flauw en dit zegt genoeg (al had hij natuurlijk zijn mond moeten houden).

Oké, een speler werd met bal geblokt; maar wat, moet je dan doen? Ruim baan geven, of de bal er zelf inschieten? Afijn: Caleb ging nog de goede hoek in, maar toch een dure: 1 – 5.

Dit incident was wel meteen het laatste vermeldenswaardige wapenfeit van Excelsior 20! Oh ja, de tweede helft kende na 20 minuten een dweilpauze, op verzoek van de tegenstander. Het was dan ook best wel warm.

Het duurde tot de 22e minuut dat de pen weer mocht noteren: Mariano kwam 1 op 1 met zijn vervolgens onderuit glijdende verdediger. Beheerst schoot hij langs de keeper de 2 – 5 binnen.

24e minuut: Caleb trapte uit op Mariano die over de uitkomende keeper lobde: 3 – 5. Nu bleek de scheids een dure stempel op de wedstrijd te hebben gedrukt (anders had het nu 4 – 4 gestaan).

Weer 2 minuten later mocht Sam een gele kaart in ontvangst nemen. Vanwege de reden, ongepast taalgebruik; en terecht; ons vriendje moet hiermee oppassen !

In de 28e minuut kopte Nahom de bal uit de doelmond, oef !

Onder aanvoering van de nieuwe aanvoerder werden de mouwen nog eens goed opgestroopt.

En nog een laatste keer sloeg de  scheids toe. Blijkbaar was Mariano binnen de 16 spontaan kermende gaan liggen, waarna de tegenstander van achteren de bal kon spelen. Tja, Niets aan de hand…

Resumé

Jammer van het scheidsgedoe. Verder was het, vooral in de tweede helft een leuke wedstrijd, met veel strijd, meer spel, snelheid, dus een beter grip op de wedstrijd. Alleen de snelle aanval kwam er nog niet echt uit. Hopelijk volgende week tegen VOC wel !