Sterke tweede helft brengt JO17-1 de winst op Den Hoorn met 7 – 5, in een wedstrijd met twee gezichten

Neptunus-Schiebroek JO17-1

7 - 5

Den Hoorn JO17-2

1e klasse 5

27 oktober 2018 10:30

KNVB

Wisselbeleid? Gras? Spelerschemie? Temperatuur? Hoe kun je in het begin weggespeeld worden, om vervolgens de wedstrijd dik en verdiend te winnen? Ondanks de schoolvakantie was de trainingsopkomst afgelopen week goed. Maar niet iedereen had twee keer kunnen trainen, tja, en dan… Vandaag vormde het gewone gras van veld 2 onze speelmat. Een beetje hoog, hobbelig en nat, maar wel iets voor echte mannen. Marcel was vandaag onze enthousiaste vlaggenist, speciaal voor vandaag in een heuse Neptunus Schiebroek outfit gehesen. Hij kreeg van de scheids, met KNVB waarnemer, een uitgebreide instructie vooraf over de grensbewaking. En de neuzen van de spelers werden vooraf in de kleedkamer door de scheids gecontroleerd, aan de hand van de spelerskaarten.

Philippe en Hans hadden na enige tijd het instructie board gevonden voor de tactische aanwijzingen; vandaag vooral gericht op onze verdediging. Gezien het aantal tegendoelpunten niet overbodig. Alleen begrijpt een aantal medespelers nog niet goed wat meeverdedigen is. Dat wordt vast een volgende les. Er moest in ieder geval achterin meer gepraat worden. Iedereen knikte instemmend, maar, op een enkeling na (Bram, en soms Caleb) bleef het hier bij, bleek achteraf.

Startopstelling

Caleb, Bram, Paul, Simon, Nahom, SebasK, Adil, Nicolaj, Jenayro, KasperV en SebasH. En dus een kleine maar sterke bank met Mees, Mariano, Anne; en trouwe speler/supporter KasperP.

1e helft

Wie schetste onze verbazing? Ouderwetse frank en vrije pot?

3e minuut, na enkele goede rushes aan de rechterkant van KasperV gaf Nico een assist op SebasH die van enige afstand over de keeper de 1 – 0 binnen schoot. Dat was effe een lekkere binnenkomer.

Helaas bleek dit meteen aan de Neptunus Schiebroek kant hét hoogtepunt van de eerste helft.

Tegenstander Den Hoorn bleef niet stilzitten. Zij wilden van die laatste plaats op de ranglijst af en roken kennelijk hun kansen, vandaag. In de 9e minuut zagen we een hoge bal van links op ons doel, naar de tweede paal, waar een Westlander vogelvrij de 1 – 1 kon maken.

Het spel van onze mannen zakte intussen naar een dramatisch niveau: De tegenstander had ook streepjes shirts, maar die hadden toch echt een andere kleur ! etc. etc. niets ging goed.

20e minuut, het kon dus nog erger. Weer kwam de bal van links voor ons doel en weer werd er niet gedekt bij de tweede paal: 1 – 2 . (hoe zat dat met die ezel ?)

Goede en slechte dingen gaan vaak in drieën. 37e minuut, net voor rust dus, viel de 1 – 3, nu de andere kant van onze 16 totaal verdedigersloos bleek.

Rust

Het laat zich raden, wat er zich in en rond de kleedkamer afspeelde. Het belangrijkste dat Philippe kon bedenken was de keuze voor dan maar direct 3 (alle) wissels: Mariano voor Jenayro, Mees voor Adil en Anne voor Paul, waardoor Simon, begonnen als mid-achter, naar het middenveld mocht. Of was er ook sprake van Toverdrank ?

2e helft

Het leek direct een heel ander JO17-1, dat nu door het veld bewoog, de wedstrijd kantelde meteen.

43e minuut. Nico passte op Mariano op de rand van de zestien. Hij lobde de bal over de iets te ver voor het doel staande keeper binnen, 2 – 3, de aansluitingstreffer (dachten we ). Den Hoorn schiet direct in de tegenaanval rakelings over het doel van Caleb.

47e minuut. De tegenspoed vandaag was nog niet voorbij. Den Hoorn schoot de bal weer eens naar voren. Onze verdediging vond ingrijpen niet nodig. De inzet ging hoog over Caleb onder de lat naar binnen: 2 – 4.

Maar, het geluk is toch met de ijverigen (en de slimmen). Philippe stuurt nu Bram naar voren als extra aanvaller: 3 – 4 – 4  (inderdaad, 4 aanvallers; niet echt op zijn Frans).

51e minuut. Mariano veroverde de bal, nam twee stappen en lobde de bal direct over de Westlandse doelman: 3 – 4. En, nadat hij eerst via een verdediger had naast geschoten, verlengde hij nu de bal op Bram, die met zijn hoofd doel trof: 4 – 4.

55e minuut. KasperV stuurde de bal via Bram naar Mariano: 5 – 4 (binnen 5 minuten ‘Jantje lacht’). De druk op de tegenstander in de tweede helft ging nu dan toch doorwerken; bij Neptunus Schiebroek in de vorm van vleugels en bij de tegenstander hangende oortjes. Maar, het bleef oppassen geblazen.

66e minuut. Een hoge bal naar voren werd met de goede inzet van zijn lichaam door Mariano verlengd naar de intussen over hem heenlopende SebasK, om de bal vanaf 13 meter in de linker bovenhoek te tikken: 6 – 4. Goed voor het zelfvertrouwen (en het hart van de coaches).

Tja, deze euforie duurde 3 minuten. Er werd nu slecht uitverdedigd. Den Hoorn kon nu de weggewerkte bal hoog over iedereen heen in het lege doel schieten: 6 – 5. En 10 minuten waren nog lang.

Even later zagen we een schotje van SebasH in de handen van de keeper. Vervolgens stuurde Bram op links dezelfde Sebas weg, die voorzette op Nico. Vanaf de rand 16 schoot hij maar net over het doel. KasperV was op een voorzet vanaf links net te laat, waardoor zijn binnen tikken net langs de verkeerde kant van de paal uitpakte.  Zo was het nog even b.. knijpen, totdat in de 80e minuut de bal naar voren werd getrapt, SebasH hoog wilde binnenschieten, vervolgens KasperV via een tegenstander Mariano wist te bereiken: 7 – 5. En snel hierna floot de goed fluitende scheids voor het einde van de wedstrijd.

Conclusie

De buit was binnen; 4 doelpunten van Mariano, 2 assists van Nico en KasperV en de rest van het team dat dit toch uiteindelijk allemaal mogelijk maakte! Zo zagen we een wedstrijd met twee gezichten, waarbij vooral de tweede helft heel enerverend was, met constant gevaar, vooral nu voor het doel van Den Hoorn. Maar, het echte goede spel is er nog niet, zoals goed kaatsen, driehoekjes, zuiver elkaar aanspelen, eerder aanbieden of wegsprinten….  Maar, daar zijn de komende trainingen weer voor met de lange en vasthoudende adem van onze Philippe en Bas.

En dan was er nog een mooi moment over de JO17-1 teampresentatie, maar hierover binnenkort meer, met passende woorden en beelden!

Volgende week uit tegen Berkel; kijken of we onze opgaande lijn kunnen vasthouden.